A Premier League – bevezetés

Az angol labdarúgó bajnokság, más néven Premier League a világ egyik legközkedveltebb bajnoksága. Mindez nem meglepő, hisz a sportág mai értelemben vett kialakulás is a szigetországból eredeztethető, még az 1820-as évekből. A kezdetben az angol diákok körében közkedvelt sport mára bizton mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb a világon. A föld több, mint 200 országában játsszák, és egyes statisztikák szerint 300 milliónál is többen. És akkor még az “amatőr” bajnokságokat és hobbisportólkat még számításba sem vettük.

Persze fontos tudni, hogy az angol futballt nem mindig így nevezték, mostani formáját csak 1992-ben nyerte el, de ennek nem csak sporttörténeti, hanem szponzorálási és más egyéb okai is voltak. Hisz ki tudja igazán mi folyik a színfalak mögött… Annyi viszont biztos, hogy kedvenc bajnokságunk mai napig töretlenül halad, még ha nemzetközi szinten már bőven van több bajnokság is, ami felveszi vele a versenyt – lásd. spanyol, német, illetve olasz bajnokság.

Az angol foci mondhatjuk szezonnyitó jelleggel is bír Európában, hisz mindegyik közül ez indul útjára leghamarabb minden évben méghozzá augusztus legelején, és egészen május közepéig tart. A mostani rendszer szerint húsz csapat versenyzik a legjobbnak járó elsőségért, és bár az utóbbi években ritkábban láthattunk, óriási meglepetéseket – legalább is a győztest illetően – a mostani év óriási kivétel, a Leicester City bajnoki címét nézve, de erről egy másik írásunkban beszélünk.

Annyi viszont szent, hogy a brit futball óriási szerepet tölt be a világfutball életében, temérdek akadémiával dolgoznak és gazdasági szempontból nézve is a legkiemeltebbnek mondható, köszönhetően az óriási nézettségnek, valamint a kiemelten sikeresen megkötött televíziós közvetítési jogokat illető szerződéseknek. Eszméletlen mennyiségű pénz áramlik keresztül ebben a bajnokságban, melynek színvonala is megkérdőjelezhetetlen. Az ok egyszerű, nincs még egy bajnokság, ahol nagy és kis csapatok egyaránt ilyen arányban képesek egymást két vállra fektetni egy szimpla bajnoki meccsen.

Ezen kívül nem utolsó szempont az sem, hogy a játékosok körében is az egyik legkedveltebb bajnokság ez – még a ködös idő ellenére is -, hisz igen kevés focista és edző van, aki legalább 1-2 évre nem igazolt ide, hogy kipróbálhassa magát, a tempójáról, erejéről híres közegben.