Az FA-kupa

Ezen írásunkban Anglia második – sokak szemében első – számú kupájáról, a Football Association Challenge Kupáról, röviden csak FA-kupáról lesz szó. Az említett kupaküzdelem – találóan – az angol labdarúgó szövetség után kapta nevét és történetileg, hagyományilag még régebbre vezet, mint maga az angol bajnokság, hisz az első megrendezése még 1872-ben történt. Konkrétan ez számít a világ legrégebbi versenysorozatának a foci történetében.

Méretét tekintve is igen nagy versengésről van szó esetében, hisz minden profi osztály összes profi csapata – szám szerint 762 – részt vesz a versengésben. Mondhatni ez a nagy lehetőség az összes “Hüvelyk Matyinak”, hogy igazán beírhassa magát a sporttörténeti könyvekbe, ami nem kis meglepetésre igen gyakran elő is szokott fordulni.

A történelmi múlt mellett ráadásul külön pikantériája a kupa megnyerésének – ami miatt a kisebb csapatok számára is igen nagy plusz motivációt jelent az ott való szereplés -, hogy a győztes a serleg megnyerésével együtt korábban automatikusan kvalifikációt kapott az Európa-liga első körébe. Abban az esetben pedig, ha a győztes csapat egyébként is Európa-liga, esetleg Bajnokok Ligája indulást érő helyezést ért el a szezon végére, a helyet az kapta, aki az európai szereplést érő helyekről mögötte a tabellán lecsúszott. A múlt idő használata pedig azért szükséges, mert nem régiben ezt a szabályt annyiban módosított az Európai Labdarúgó Szövetség, hogy a 2015/16-os idénytől már nem az EL-be, hanem a BL-be indulhatott a győztes, emelvén meg ezzel még inkább – az egyébként sem kicsi pénzdíj, reputáció és serleg mellett – a tétet!

Egyéb érdekesség még, hogy régen nem csak angol, de ír, skót és walesi csapatok is vettek részt a versengésben, tehát az egész brit szigetre kiterjedt az FA-kupa. Mára ez annyiban módosult, hogy már csak azon más országbeli csapatok vesznek benne részt, akik egyébként is a Premier League-hez vagy annak valamelyik alsóbb osztályához tartoznak. Jelenleg hat ilyen csapat van: a Cardiff City, Swansea City, Wrexham, Merthyr Tydfil, Newport County és a Colwyn Bay.

Külön érdekesség még, hogy legnagyobb alsó osztálybeli győzelmet egy olyan csapat tartja, aki idén nagy valószínűséggel az angol bajnokság második helyén fog végezni, és ez nem más, mint a Tottamham Hotspur csapata, akik a történelmi sikert még 1908-ban könyvelhették el és akkor még a Southern League tagjaiként vettek részt a versengésben, ami körülbelül a mai harmad vagy negyedosztály szintjének felel meg.

Az FA-kupa mérkőzéseit a döntő és az elődöntők kivételével mindig a két fél egyikének hazai pályáján játsszák és csak egy odavágósak a mérkőzések. Csakis döntetlenre végződő mérkőzés esetén van újrajátszás, amit mindig az otthon játszó csapat ellenfelének hazai pályáján rendeznek meg. Abban az esetben, ha itt sem születik döntés már az általános szabályok lesznek érvényesek. Bár ez sem mindig volt így, hisz nagyon sokáig addig játszották újra a mérkőzéseket – a rekord eddig 6 lejátszott mérkőzés a Oxford City – Alvechurch találkozón – amíg nem lett egy győztes. Az utolsó két fordulót pedig már 1920 óta a Wembley Stadionban rendezik meg.

A kupa idei címvédője az az Arsenal volt, akik eddig a legtöbb FA-kupa győzelemmel büszkélkedhetnek. Viszont mivel ők az idei kiírásban már kiestek könnyen előfordulhat, hogy ebben a statisztikában holt verseny alakul ki, hisz a Crystal Palace elleni döntőt 2016-ban a Manchester United vívja meg!