You’ll never walk alone!

Soron következő írásunk nem másról, mint az angol bajnokság egyik leghíresebb csapatáról, a tizennyolc bajnoki címével az örökranglista második helyén álló Liverpool Football Club történetéről, megalakulásáról szól. Az 1892-ben alapított klubról valószínűleg a sportszakírókon és a szurkolókon kívül nem sokan tudják, hogy az Everton csapatánál kialakult – bérleti díjakat érintő – vitának köszönhetően született meg. Persze ebben egy bizonyos John Houlding nevű politikus és üzletember is nagy szerepet játszott, hisz az akkor még az Everton csapatánál tevékenykedő üzletember nem tudott dűlőre jutni a pénzügyeket érintő kérdésekben a klub többi vezetőjével. Újra értékes futballt szerettek volna hozni az akkor már álló Anfield Road-ra és annak köszönségének, így néhány vele egyetértő szurkolóval és játékossal összeálltak, és megalakították a kultikusnak számító “Vörösök” együttesét.

Hozzáértésüket mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az első bajnoki címük megszerzéséhez mindössze nyolc esztendőt kellett várniuk, és innentől fogva a csapat és annak tagjai meghatározó alakjaivá váltak, mint a a bajnokságnak, mint az angol nemzeti tizenegynek. Felhalmozott kupagyőzelmeik számával kevés csapat vetélkedhet a brit szigeten, hisz tizennyolc angol bajnoki címet, hat FA-kupa győzelmet, hét Ligakupát, öt BEK, illetve Bajnokok Ligája győzelmet és három UEFA-kupa győzelmet tudnak felmutatni!

Történetükben -, mint minden csapatéban – voltak hullámvölgyek, de az egyik legnagyobb történelmi emlékük egy bizonyos Bill Shankly nevéhez fűződik, akit 1959-ben sikerült leigazolniuk a csapat edzői stábjának élére a Huddersfield Town együttesétől. Azóta ez a nap piros betűs ünnepként szerepel a szurkolók szívében, hisz vezetésével az akkoriban nem éppen csúcsformában lévő csapatot teljesen átszervezték és néhány éven belül a másodosztály után ismét az elsőben vitézkedtek, nem is akármilyen teljesítménnyel. Shankly-nek köszönhetően bajnoki címek, FA-kupa és UEFA-kupa győzelmek sorozata következett, ami ráadásul azért is fontos, mert bár többszörös bajnok volt a liverpool csapat, még is nagy hiányérzet volt minden vörös drukker szívében az FA-kupa győzelme, amit csupán 1965-ben sikerült először elhódítaniuk.

Míg a fenti napot a klub történetének legszebb napjaként tartják számon, addig az 1977-es BEK serleg elnyerése hasonló örömeket szerezhetett, pláne, hogy azóta a klub további négy alkalommal emelhette a magasba az egész Európa által áhított serleget! Sajnos ugyanakkor nem csak szép, de sötét emlékei is vannak a csapatnak, valószínű még a focit nem kedvelők is emlékeznek a csupán Heysel-katasztrófaként elhíresült 1985-ös történésre. A tragikus kimenetelű esemény mesés nap lehetett volna a Liverpool szurkolók számára, ha a futballhuliganizmus miatt nem dőlnek be a Juventus drukkerek szektora alatt a támfalak, amik így 39 leginkább olasz szurkoló halálát okozták.

Ezután felemás évek következtek, hisz bár 1986-ban a sötét szezonzárás után duplázni tudott a csapat, de később – 1989-ben – ismét fel kellet húzniuk a játékosonak a karjukra a fekete karszalagot a Hillsborough-tragédia miatt, ahol is a stadionba túl sok embert engedtek be, és az így kialakuló tumultus 96 szurkoló életébe került.

Azóta a klub ismét hullámvölgyekkel teli időszakát éli, és bár 2005-ben egy óriási menetelésnek, majd a BL döntőben egy AC Milan elleni 3-0-ról való 6 perces feltámadásnak hála ismét BL címet – az ötödiket – ünnepelhették fanatikusaik, azóta viszont csak keresi régi önmagát a csapat. Habár az idei évben Jürgen Klopp irányításával mintha feléledni látszana a szikra, mivel hamarosan újra UEFA-kupa döntőt játszhat a csapat.